fbpx
Opdateret d. 26 februar 2025

TV 2-dokumentaren “Farlig omsorg”

TV 2 har udgivet dokumentarserien ”Farlig omsorg”. Den skildrer svigt fra det system, som burde passe på borgere med udviklingsforstyrrelser i Danmark.

Familierne til to tidligere Habitus-beboere fortæller om forløb, hvor Habitus ikke lykkedes med at løfte omsorgsopgaven for deres kære. Familierne har fuld ret til at dele deres historier, og vi har stor forståelse for deres frustrationer og sorg.

Dokumentaren forholder sig til komplekse forhold. Her på siden kan du få yderligere indsigt i de temaer, dokumentaren behandler og relevante informationer om Habitus.

Dokumentaren sætter fokus på økonomi og kvalitet

Desværre optrådte der en central fejl i en bærende konklusion omkring den generelle kvalitet på de botilbud, som indgår i en koncern.

Socialtilsyn Hovedstaden udtalte i udsendelsen, at koncerners kvalitet er lavere end andre tilbudsformers kvalitet. Udsagnet er forkert og misvisende.

Det har Socialtilsynet beklaget i TV 2-artikel

Som følge af fejlen er dokumentaren blevet ændret. Udsagnet følges nu op af et skilt med følgende tekst:

”Efter programmets offentliggørelse er Socialtilsyn Hovedstaden blevet gjort opmærksom på en fejl i deres opgørelse over kvaliteten på bosteder drevet af koncerner. De har derfor opdateret analysen og siger, at koncernerne nu klarer sig lidt bedre end gennemsnittet.”

Det fremgår også af udsendelsen, at nogle koncerner ifølge tilsynet designer tvivlsomme selskabsstrukturer og uretmæssige pengestrømme med økonomisk gevinst for øje.

Hvor mange og hvilke koncerner Socialtilsynet har kritiseret for dette, bliver der ikke redegjort for.

Da Habitus er omtalt i programmet, bliver vi nødt til at slå fast:

Siden Socialtilsynets oprettelse i 2014 er Habitus aldrig blevet kritiseret for nogle af de forhold, stabslederen taler om.

Habitus’ samfundsopgave

Vores kerneopgave er at skabe de bedst mulige rammer for den gruppe af borgere i Danmark, der lever under de mest udfordrende vilkår – herunder personer med de mest komplekse udviklingsforstyrrelser og borgere, som andre tilbud ikke har kunnet støtte tilstrækkeligt.

Habitus’ mission har altid været at hjælpe dem, som andre har haft svært ved at støtte – ofte borgere, der bærer på de dybeste traumer efter talrige skift mellem botilbud og dagtilbud.

Vi har et helt særligt ansvar som botilbud for særligt udsatte borgere.

Vi gør alt, hvad vi kan for at leve op til dette ansvar. Når det ikke lykkes, er det dybt beklageligt.

Bedømmelser af Habitus’ botilbud

Minimum én gang om året fører Socialtilsynet Hovedstaden tilsyn med alle Habitus’ tilbud.

Socialtilsynet vurderer, om tilbuddene fortsat har den “fornødne kvalitet” efter følgende skala fra 1 til 5:

1: I meget lav grad opfyldt
2: I lav grad opfyldt
3: I middel grad opfyldt
4: I høj grad opfyldt
5: I meget høj grad opfyldt

To nye bosteder har endnu ikke nogen vurdering – det drejer sig om Glimsholt og Toreby.

Nedenfor ses gennemsnit af tilsynsrapporten og den dato, hvor tilsynet er lavet.

Styrelsen for Patientsikkerheds vurdering af Habitus

Vi kan få besøg på 2 måder:

  • Ved stikprøvekontrol
  • Ved reaktivt tilsyn på baggrund af en bekymringshenvendelse.

Nedenfor ses resultatet af de seneste rapporter på Habitus’ botilbud. Disse er tilgængelige på Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside i to år. Når der ikke er flere tilsyn herunder, er det fordi, Styrelsen ikke har lavet flere tilsyn hos Habitus de seneste to år.

Kategorierne

Styrelsen for Patientsikkerheds tilsyn udmunder i en rapport, hvor tilbuddet placeres i én af fire kategorier. Kategorierne vurderes ud fra, om der er ingen, mindre, større eller kritiske problemer af betydning for patientsikkerheden:

  • Ingen problemer = Kategori 0
  • Mindre problemer = Kategori 1
  • Større problemer = Kategori 2
  • Kritiske problemer = Kategori 3

Transformation

I november 2017 stod det klart, at Habitus havde store kvalitetsproblemer på flere tilbud. Der var for store botilbudsenheder og for få ledere til for mange medarbejdere.

Erkendelsen blev startskuddet til en gennemgribende forandring.

Habitus’ ledelse udskiftet blev udskiftet i slut 2017. Martin Godske, der tidligere havde været direktør i organisationen, vendte tilbage. Han lukkede midlertidigt alle Habitus’ tilbud og lavede en række markante ændringer for at genskabe kvaliteten og forebygge forråelse.

Blandt andet blev de store tilbudscentrene blev splittet op til mindre, selvstændige botilbudsenheder med decentral ledelse.

I 2018 blev alle Habitus’ tilbud ny-godkendt af Socialtilsynet. De tiltag, der blev gennemført under forandringsprocessen, resulterede i konsekvent høje vurderinger fra Socialtilsynet Hovedstaden fra 2019 og frem.

I dag geninvesterer Habitus al overskud i organisationens videre udvikling.

Tidslinje

Centrale begreber

Den pædagogiske indsats og dokumentationen på botilbud skal overholde både den gældende lovgivning og menneskerettigheder.

Centrale begreber er kort beskrevet her:

Selvbestemmelse

Alle mennesker har retten til at bestemme over eget liv og handlinger. Den ret gælder også for mennesker med fysiske og psykiske handikap og funktionsnedsættelser. Helt konkret betyder det, at omsorgspersonalet ikke må begrænse de mennesker, der bor hos f.eks. Habitus i at handle, medmindre det er til skade for dem selv eller andre.

Udgangspunktet for den sociale indsats er altså, at personalet skal støtte borgeren og respektere vedkommendes ret til selv at bestemme. I realiteten står det pædagogiske personale ofte i et dilemma imellem hvornår en handling, uanset hvor aparte eller uhensigtsmæssig den måtte være er indenfor borgerens ret til selvbestemmelse – f.eks. hvad en person ønsker at spise eller på anden måde udsætte sig selv for, og hvornår omsorgspligten træder i kraft og de dermed skal intervenere.

1:1-normering

Det er nærliggende at spørge, hvorfor man ikke bare totalovervåger borgere 24/7?

Det gør man ikke, fordi det skal man ikke og det må man ikke.

Botilbuddet er deres hjem, og de har ret til privatliv, hvor de ikke bliver totalovervåget.

Når du har en normering, der hedder 1:1 i de vågne timer, betyder det, der er en medarbejder til rådighed til den pågældende borger.

Så er det individuelt, hvilken struktur og arbejdsgang, der er omkring den pågældende borger. Det betyder altså ikke, at borgeren skal eller må blive overvåget 24/7.

Borgeren har ret til privatliv og ret til at være sig selv. Men det, der er helt sikkert, er, at der er en medarbejder til rådighed.

Faglig journalisering

Der er klare instruktioner i, hvordan de forskellige elementer i vores dokumentationssystem skal udfyldes, så de er korrekte og faglige.

Det er f.eks. ikke relevant journalisering at beskrive egne følelser i en magtanvendelsesregistrering. Medarbejdere må heller ikke skrive personlige informationer om borgeren i dagbogsnotater, hvor pårørende læser med, af hensyn til borgerens ret til privatliv.

Magtanvendelse

Det kan lyde ulogisk, men magtanvendelser er i nogle situationer den bedste løsning. Magtanvendelser kan forhindre, at en konflikt eskalerer; de kan beskytte borgeren, der er selvskadende; og de kan beskytte andre, når borgeren bliver udadreagerende. Der er helt konkrete regler for, hvornår man kan eller skal begrænse borgerens selvbestemmelsesret via en magtanvendelse.

Hos Habitus er magtanvendelse altid den absolut sidste løsning og alle magtanvendelser registreres og indberettes til kommune, pårørende og Socialtilsynet.

Derfor medvirker Habitus skriftligt i dokumentaren

Habitus har i løbet af februar været i kontakt med produktionsselskabet bag dokumentarserien, og er blevet tilbudt at stille op til interview. Efter grundige overvejelser valgte Habitus at svare skriftligt på den kritik, serien fremsætter.

Begrundelsen har vi beskrevet i to skrivelser til hhv. produktionsselskabet og TV 2.

Personfølsomme oplysninger er anonymiseret.